Hatha Yoga (Critical Alignment)

Hatha yoga bestaat uit het beoefenen van asana’s (yogahoudingen) om hiermee tot een fysieke en mentale ontspanning te komen.

​Critical Alignment is een stroming, ontwikkeld door Gert van Leeuwen. Bij Critical Alignment is het uitgangspunt dat een beweging van gewricht tot gewricht doorgegeven wordt. In praktijk stagneert dit vaak door bijvoorbeeld een krommere bovenrug, stijvere schouders, gespannen onderrug, allemaal als gevolg van voorkeurshoudingen die je in de loop der jaren ontwikkeld hebt. Doordat de doorgifte van bewegingen beperkt wordt/is, kunnen er uiteindelijk klachten ontstaan.

​Critical Alignment yoga maakt je bewust van (spier)spanningen in je lichaam en helpt je, door middel van je ademhaling (en hulpmiddelen als het bovenrugstripje en een riem), deze spanningen los te laten.

Het loslaten van de spanning uit de spieren zorgt ervoor dat emoties en stress, die verbonden zijn met die spieren, worden losgelaten. Daardoor ontstaat zowel mentale als fysieke ontspanning.

​In de critical alignment wordt je bij diverse houdingen manueel gecorrigeerd, om zo je lichaamsbewustzijn te vergroten en je bewegingspatronen te doorbreken.